Investering i bättre luftmiljö

Nu har vi beställt en ordentlig luftrenare för hela familjen inklusive våra råttisar. Med grannar som ständigt röker är det hopplöst att vädra ordentligt och lägenheten är till åren så ventilationen är inget vidare. Det blir lätt dammigt och instängt. Så en rejäl Electrolux luftrenare Oxy3silence bör kunna göra en hel del.

Carina är dessutom allergisk mot bl a björk, gråbo och vissa andra blommor så för henne är det helt klart en avlastning. Och vi har släktingar vi gärna vill se på besök som tyvärr är pälsdjursallergiker. Kanske hjälper det dem också. Rummet vi har råttorna i hyser också två datorer (vi har fyra i lägenheten totalt). Ja, du kan säkert räkna ut att både råttor och datorer mår bättre av luftrening.

Om två veckor kommer den. Nästan 4000:- gick det på, men hälsa får kosta hur mycket som helst. :-)

Nu skall vi bara hitta ett ställe att placera enheten... Jag har funderat på taket då det är enda ytan som inte används just nu. :-))

Var finns såna här burar då?

"Buren är inköpt på HUVERÖDS på Backaplan i Göteborg (Ligger på baksidan/vid sidan av JYSK)." Citat från säljaren i Göteborg. Butiken skall tydligen ha stort urval burar och tillbehör. Gissa om jag är sugen på att åka dit. :-)



Ingen Mariestadsresa

Vi hade hoppats kunna resa till Mariestad på råttmässa, men då har vi inte råd med de mässor (och trevliga gemenskapsträffar) som kommer i Skåne under hösten. Mariestad får bli nästa år ihop med semestern.

Nu ser jag mest fram emot Sydråttans Danmarksresa. :-)

Kolla in http://www.sydrattan.webb.se/ för mer info om vad som händer Sydråttorna.

Sydsveriges smådjursvänner är ännu en trevlig förening som jag rekommenderar.

Kolla in http://www.smadjursvanner.com/ för mer info om dem.

En dröm är att återuppliva Kustråttan för alla Hallänningar. Vem vet?

Uppdatering om Zameo, Dessi och Italy

Jaha! De växer. Zameo är en 4hg klump och tjejerna går strax över 3hg-gränsen. Zameos mörka päls skiftar i lite olika nyanser efterhand som den växer ut. Nu kommer vuxenpälsen fram. Fortfarande lika mörk. Lillkillen har blivit stor men reagerar med högljudda pip så fort någon av de större petar på honom. Han är ständigt igång med något.

Tyvärr fick vi ge honom antibiotika nyligen (Vibramycin och Baytril). Fnysningar och möjligen rossel. Hittills den enda av sina 17 syskon som haft sådana här problem. Vi hoppas på en tillfällighet. Han svarade på medicinen inom 24 timmar och har inte låtit sen dess. Han har några dagar kvar på medicin (sammanlagt 10 dygn).

Systrarna Dessi och Italy är kärnfriska. Utvecklas Dessi vidare i den bana hon är i nu så är hon klar för parning i början av oktober och en kull till 1:a advent. Till dess har hon varit under "domarbesiktning" vid  minst ett par tillfällen för säkerhets skull. Dessi är snygg. Smal, muskulös, med runt huvud, stora runda ögon. Hon skuttar ofta omkring som om hon leker tafatt med sig själv, Så gör aldrig Italy. Just nu löper hon och är tokig i allt som luktar hane. :-)

Italy tillhör Porlamarkens. Om där blir något efter henne avgör Desirée. Men som hon fungerar nu skulle det vara konstigt om där inte blev åtminstone ett försök. Hennes personlighet är mer rofyllt än Dessis vilket är det stora pluset och hennes teckning är klart godkänd. Silver fawn är snyggt.

Mycket mera rum

Vi gjorde ett kap! En kompis som sysslar med kaninuppfödning, Klöverängens, tipsade om en bur till salu på nätet. Den är stor.

Marchioro1

Och där finns massor av utrymme till kul saker att hänga upp (ej i bild men på väg).

Marchioro2

Vi betalade 1000:- för denna Marchioro, en stabil ihopfällbar och påbyggnadsbar konstruktion på hjul (lätt att städa under). Stora luckor på fronten är ett jätteplus.

Killarna fick den nya buren. Våra två tjejer tog över grabbarnas och lever nu lyxliv.

Vår gamla bur

Även här kommer fler prylar att finnas för tjejerna att leka med.

Vårt marsvin Gose fick övervåningen på killburen. :-) Alla har fått större lya.

Ystadresan

Den 2-3 juli var jag och familjen i Skåne. Lördagen innebar en tur genom norra och östra Skåne med ändhållplats Blentarps vandrarhem. Söndagen bjöd på träff med Sydråttan på Ystad djurpark och en visit till Smygehuk.

Vi börjar med lite bilder från söndagen. Först alla djuren:



Sen några Sydråttor:



Efter en solig rundtur och grillning blev det bad:



Och så lite Skånebilder från helgen:



Till sist en bild på Miu hos Magda där hon numera har sitt hem:



Som alltid är det heltrevligt att träffa alla av släktet Homo rattis australii (eller nåt) :-)

Jag ser fram emot nästa träff i Danmark och höstens alla evenemang.

Lite om Zameo, Dessi och Italy

Zameo är stor. Han är ständigt igång med något; nyfiken, skuffande och buffande. Hans agoutifärg är mycket mörk. Han är riktigt stilig och stabil. :-)

Dessi är en riktig agilityråtta. Bea kör med henne hela tiden och hon verkar gilla det. Hon gosar mycket. Hon har också en mycket mörk agoutinyans. En liten drottning.

Italy är lika stor som sin syster Dessi. Ändå har hon en annan typ. Lite mer långsmal och slank kropp fr a. Hennes silver fawn-färg är ljus, men tydligt avgränsad mot det vita. Italy är snabb på att försöka komma ur buren. Lite försiktigare när hon springer omkring än sin syster, men lika modig i klättring.

En iakttagelse vi gjort kring Italy och Ru, som båda är silver fawn, är att synen troligen inte är lika bra som hos kraftigare pigmenterade råttor. De har enstaka gånger gungat svagt med huvudet i sidled för att, vad jag tror, kunna kompensera sämre avståndsbedömning bl a. Jag märker också att de verkar reagera mer på ljud, men hur hörseln är påverkad är svårt att avgöra. Nedsatt syn hos råttor med blekande gener är något som diskuteras mycket. Vi får se om våra iakttagelser har fog för sig med tiden. I vilket fall påverkar det inte Italy och Ru i sin självsäkerhet. Båda kan kaxa upp sig mot både stora och små om det behövs, och båda springer omkring i köket som de andra.

:-)

Nu har de åkt!

Chamomille och Miu är nu hos Magdalena i Onslunda. Vi lämnade dem där under lördagen. Chamomille visade tydligt att det var hos Magda hon hörde hemma. Hon föll tillbaka i sina trygga vanor där med en gång. Miu bekantade sig med övriga råttdamer och rangordningen måste fixas till. Efter ett dygn var allt frid och fröjd.

Benu och Hai hämtades  av Damiel och Sofie idag. Benu verkade känna på sig att något stort var på gång. Lite rastlöst fnattade han omkring hela tiden. Men då vi testade agility med honom gick det blixtsnabbt och koncentrerat. Hai gosade in sig med en gång, men var inte lika flitig på agilitybanan.

Vi vet att ungarna hamnar i de bästa händer och vi kommer att följa dem tight.

:-)

Vad händer hos oss?

Det är ett tag sen jag berättade om vad som händer här på Mossblommas. Alla bara växer utom Ummi som tyvärr varit riktigt sjuk i över en vecka nu. Han verkar börja återhämta sig. Troligen är det en hjärnblödning, men vi vet inget säkert förrän om ytterligare en vecka då vi avslutar medicineringen. Mer om detta senare.

Det har varit en omtumlande tid. Men kullarbetet har gett mersmak. Om planerna går som vi tänkt så har vi en kull framåt jul/nyår igen. Men mycket skall funka till dess.

Jag har börjat lära mig genetik via träffar kaninavelsföreningen anordnar här i Falkenberg. Mycket går att tillämpa rakt av. Det mesta är mycket tänkvärt. Nästa träff kommer bl a att handla om typningsgenetik. Intressant ämne som jag inte läst mycket av i råttsammanhang. Det brukar mest talas om färg och teckning. Jorr och Maria som leder träffarna har erfarenhet även av mus- och råttavel sen tidigare så jag känner mig inte fel alls.

Vi letar större burar. De kan aldrig bli stora nog. Ett bra lufkonditioneringssystem står också på listan. Lite temperaturreglering och luftrening är inte helt fel i vår lägenhet.

Och så funderar vi skarpt på att komma till Mariestad på utställningen där. Vi har ju Zameo, Dessi och kanske Italy som är gamla nog att få sin första bedömning. Ru är i minsta laget, gammal nog, men en långresa med utställning tar på råttorken en hel del. Vi får se med honom.

Jag har en massa foton tagna under helgen på Sydråttans träff på Ystad Djurpark. Vi hade det helt underbart. Bättre gäng finns inte. Djurparken med bad rekommenderas. Bra grillmöjligheter fanns också. Daniel höll ordning på ett möte (det kunde behövas ordning då vi hade sååå mycket att prata om hela tiden). :-) Konstaterade att mycket blå himmel och gul sol ger röd till lila hud. Moder natur har inte lärt sig färglära. Huden borde vara grön (lärde jag mig i lekis). Som tur är var det inte min hud som var/är röd. Jag avundas inte alla som snart skall ömsa skinn. Men vi hade det så bra att ingen tänkte på sånna trivialiteter.

Efter Mariestad vankas en träff i Danmark. Och sen blir det två utställningar i Skåne. Först för Sydsveriges Smådjursvänner och sedan en tvådagars med Sydråttan som värd den ena dagen. Frågan är om Stora Pet får rum i budgeten?

Skall lägga upp bilder så fort jag kan.